• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Kincskeresés a 2016-os év tanösvényén - V. Litkei Krisztina


589c6673615e8.jpg

Kincskeresés a 2016-os év tanösvényén 

   Bár az Aggteleki Nemzeti Parkba a legtöbb látogatót a karszt föld alatti csodái vonzzák, a terület növény- és állatvilága szintén figyelemre méltó. Ha egy lenyűgöző barlangtúra után kedvünk támad a felszín élővilágával ismerkedni, s mindezt szívesen tennénk egy vidám játék keretében, akkor feltétlenül járjuk végig a Kincskereső Játékösvényt! A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségéből indulva, a könnyen megközelíthető, mégis csendes helyszínen egyszerre élhetjük át a kincskeresés lelkes izgalmát és a játékos tanulás önfeledt örömét.
   A kellékeket a Baradla-barlang bejáratának közelében, a nemzeti park Tourinform Irodájában szerezhetjük be: egy matricagyűjtő lapot a hozzá tartozó matricákkal és egy fatojást. Ezekkel indulhatunk alig 1 km-es körsétánkra a Baradla-völgybe, 1 órányi vidám, aktív ismeretszerzésre.
   A 6 rejtőzködő állomás megtalálásában kék tojással dekorált jelzőoszlopok és a matricagyűjtőn található térkép és útmutató versike segítenek bennünket. A gyerekek számára is jól látható táblákon kevés szöveg és sok színes fotó található, s hozzájuk természetes alapanyagú, interaktív játékok kapcsolódnak. Az, hogy matricáinkat hová ragasszuk, az állomások játékait eljátszva derül majd ki. Az ösvény logója, egy kedves, pöttyös rigótojás pedig minden helyszínen bemutatja, mi a feladat.
   Az ösvényre felfűzött „természetismereti játszótér” szórakoztató feladatainak megoldása során virágokat keresgélhetünk a domboldalban, tojástolvajok elriasztásával segíthetjük rigómamát utódai visszaszerzésében, s végigegyensúlyozva az akadályokon rátalálhatunk a pannongyík föld alatti „fészkére”. Egy természetes anyagokból kialakított „minigolf-pályán” visszajuttathatjuk a földön fészkelő, rejtett életmódú császármadár tojását otthonába, majd egy kis ügyességgel megkereshetjük, hogy az erdei madarak fészkei közül melyikbe illik az indulásnál kapott fatojás. Végül egy kis tisztáson tavaszi lepkék fedik fel szárnyaik kitárásával életük egy apró titkát.
   A kincskeresésről visszatérve, betelt matricagyűjtőnket a Tourinform Irodában bemutatva, jó munkánkért búcsúzóul még ajándékot is kapunk. A megfáradt kincskeresőknek a közelben étterem, büfé és játszótér nyújt felüdülési lehetőséget.
   A Kincskereső Játékösvény Húsvéttól augusztus végéig várja a természetkedvelő családokat, diákcsoportokat és játékos kedvű felnőtteket. Ha csoporttal érkezünk szakvezetést, sőt ingyenes természetismereti játszóházat is igényelhetünk, ahol ötletes játékok segítségével tovább gyarapíthatjuk tudásunkat az Aggteleki Nemzeti Park élő és élettelen kincseivel kapcsolatban. 
 

V. Litkei Krisztina


  

        

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 Én parkom

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa786827a593.JPG

Petőfi Sándor látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.

5aa64f9cf1658.JPG

Kossuth Lajos látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.