• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Kossuth Lajos látogatása a Baradla-barlangban


5aa64f9cf1658.JPG

Kossuth Lajos 1828-ban kereste fel a Baradla-barlangot.

Az államférfit, aki történelmünk egyik legjelentősebb személyisége, mérhetetlen természetszeretet és érdeklődés és figyelem hatotta át barlangi látogatása során, melyre később így emlékezett vissza:
 

Egykoron, irtózatos régen, tobb, mint 50 éve! én is meglátogattam az aggteleki barlangot, más egyéb észleletek közt (melyeknek nem mindegyike üt össze a mostani állapot leírásával) kedvemet leltem a stalagmit-képződés processzusának észleletében is. Egy jó másodperczmutató órával kezemben, megfigyeltem a barlang különböző helyein, a bámulatos egyenletes időközt, melyet a természet az ugyanazon helyre lecsöppenő meszes vízcseppek leesésénél törvényül vett, s a mészülepedést, melyet a talajon szétfreccsent száz csepp elpárolgása hátra hagy, és kiszámítottam, hogy ez adatok szerint mennyi időbe kerülhet egy köbláb stalagmit képződése.


1992. szeptember 18-20. között, az akkori Kossuth-emlékévhez kapcsolódóan rendezték meg Jósvafőn és Aggteleken a Kossuth-emléknapokat. Az ünnepi hétvégén dr. Kessler Hubert, a Baradla-barlang egykori igazgatója és a jósvafői Kossuth-barlang felfedezője avatta fel a Kossuth látogatásának emléket állító táblát, mely a mai napig megtekinthető a Baradla-barlang aggteleki bejáratánál.

Forrás: Szablyár Péter (1992) Kossuth Emléknapok, Karszt és Barlang folyóirat

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 Én parkom

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa786827a593.JPG

Petőfi Sándor látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.

5940dea048bd2.JPG

Tiszavirágzás a Bodrogon Én parkom

Páratlan élményben volt része azoknak a vendégeinknek akik 2017. június 9-én részt vettek a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben rendezett Tiszavirágzás túránkon.