• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Geotóp napok 2015 - Veres Zsolt


5628d49d2c91b.jpg

2015-ben már nyolcadik alkalommal kerültek megrendezésre hazánk területén a Geotóp Napok. Idén már két hétvégén, összesen 21 helyszínen várták a földtudományokra fogékony és túrázni vágyó nagyközönséget a túravezetők. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén október első és második hétvégéjén is zajlott geotúra.

A Geotóp Napok lebonyolítását az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Földtani Védegylet Egyesülettel közösen végezte. Október 3-án 10 órakor indult el Pálházáról a kisvonat, összesen 17 fővel a Zempléni-hegység szívébe, Veres Zsolt túravezető vezetésével. A lelkes kis „geocsapatot” Rostalló végállomásig vitte a „gőzös”, ahonnan több órás gyalogtúrára indultak az őszi színekben pompázó erdők mélyére.

A túra célja a Zempléni-hegység vulkanikus kőzeteken kialakult földtani és felszínalaktani értékeinek bemutatása volt. A túra első részében az Ördög-völgyben a közönség megismerhette a hegység vulkanizmusának lefolyását és a legfontosabb kőzettípusokat, valamint a turistaút mentén fellelhető riolit üregecskéiben tejopálokat vehettek szemügyre. A hosszú kaptató után a Mlaka-rét érintésével a Sólyom-bérc következett, ahonnan megkapó látvány tárult a szemlélők elé, s egészen Regéc váráig fürkészhették a tájat. A túravezető előadásból kiderült, hogy a meredek andezit-tornyokat a jégkorszakok fagyaprózódása hozta létre. A túra végpontja a fokozottan védett és növénytani ritkaságairól híres István-kúti Nyírjesben fejeződött be.

Október 10-én szombaton már harmadik alkalommal került megrendezésre geotúra Aggtelek és Jósvafő között. Az esős szombat délelőttöt a 13 fős közönség egy rövid felszíni túrával kezdte, amelynek célja a Jósvafőtől északra található Vass Imre-barlang bejárása volt. A csodálatos cseppkőképződményekkel tarkított barlang „felfedezése” után a délután már a felszíni karsztos képződményeknek lett szentelve. Jósvafőről indulva, a Baradla tanösvény mentén kerültek bemutatásra Veres Zsolt túravezető segítségével a triász karbonátos kőzeteken kialakult földtudományi, felszínalaktani és vízföldtani értékek. Ezek közé tartozott pl. a Steinalmi Mészkő Formáció alapszelvénye, a Vörös-tó és Medve-sziklák, a Borókás-töbrök, a Zombor-lyuk, az Aggteleki-tó és a tó-hegyi karrmező is.

A két hétvége egyértelműen jelezte a szervezőknek, hogy a nagyközönség igen is fogékony a földtudományokra, ha azt közérthetően tolmácsolják nekik. Jövőre folytatjuk!

Veres Zsolt
geológus

fotók: Dr. Cserny Tibor

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 Én parkom

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa786827a593.JPG

Petőfi Sándor látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.

5aa64f9cf1658.JPG

Kossuth Lajos látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.