• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Geotóp napok 2015 - Veres Zsolt


5628d49d2c91b.jpg

2015-ben már nyolcadik alkalommal kerültek megrendezésre hazánk területén a Geotóp Napok. Idén már két hétvégén, összesen 21 helyszínen várták a földtudományokra fogékony és túrázni vágyó nagyközönséget a túravezetők. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén október első és második hétvégéjén is zajlott geotúra.

A Geotóp Napok lebonyolítását az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Földtani Védegylet Egyesülettel közösen végezte. Október 3-án 10 órakor indult el Pálházáról a kisvonat, összesen 17 fővel a Zempléni-hegység szívébe, Veres Zsolt túravezető vezetésével. A lelkes kis „geocsapatot” Rostalló végállomásig vitte a „gőzös”, ahonnan több órás gyalogtúrára indultak az őszi színekben pompázó erdők mélyére.

A túra célja a Zempléni-hegység vulkanikus kőzeteken kialakult földtani és felszínalaktani értékeinek bemutatása volt. A túra első részében az Ördög-völgyben a közönség megismerhette a hegység vulkanizmusának lefolyását és a legfontosabb kőzettípusokat, valamint a turistaút mentén fellelhető riolit üregecskéiben tejopálokat vehettek szemügyre. A hosszú kaptató után a Mlaka-rét érintésével a Sólyom-bérc következett, ahonnan megkapó látvány tárult a szemlélők elé, s egészen Regéc váráig fürkészhették a tájat. A túravezető előadásból kiderült, hogy a meredek andezit-tornyokat a jégkorszakok fagyaprózódása hozta létre. A túra végpontja a fokozottan védett és növénytani ritkaságairól híres István-kúti Nyírjesben fejeződött be.

Október 10-én szombaton már harmadik alkalommal került megrendezésre geotúra Aggtelek és Jósvafő között. Az esős szombat délelőttöt a 13 fős közönség egy rövid felszíni túrával kezdte, amelynek célja a Jósvafőtől északra található Vass Imre-barlang bejárása volt. A csodálatos cseppkőképződményekkel tarkított barlang „felfedezése” után a délután már a felszíni karsztos képződményeknek lett szentelve. Jósvafőről indulva, a Baradla tanösvény mentén kerültek bemutatásra Veres Zsolt túravezető segítségével a triász karbonátos kőzeteken kialakult földtudományi, felszínalaktani és vízföldtani értékek. Ezek közé tartozott pl. a Steinalmi Mészkő Formáció alapszelvénye, a Vörös-tó és Medve-sziklák, a Borókás-töbrök, a Zombor-lyuk, az Aggteleki-tó és a tó-hegyi karrmező is.

A két hétvége egyértelműen jelezte a szervezőknek, hogy a nagyközönség igen is fogékony a földtudományokra, ha azt közérthetően tolmácsolják nekik. Jövőre folytatjuk!

Veres Zsolt
geológus

fotók: Dr. Cserny Tibor

More articles in this category Show more
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 My Park

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa64f9cf1658.JPG

Lajos Kossuth visited the Baradla Cave in 1828 My Park

The statesman, one of our most important historical personalities, had an immense love of nature. His visit to the Baradla Cave left a lasting impact on him, as he recalled:...