• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[kukac]t-online[pont]hu

Téli túra az Aggteleki Nemzeti Parkban - Domán Edit


56a60a9f00d49.jpg

Hazánk tíz nemzeti parkjában egy időpontban – január utolsó hétvégéjén - idén már harmadik alkalommal vezettünk téli túrát. 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2016. január 23-án két túrát szervezett. Az Aggteleki Tájegységben a Jósvafőről induló – Tohonya-völgyet, Vass Imre barlangot és Tohonya-Kuriszlán fennsíkot bemutató sétáját, illetve a Zempléni Tájegységben az Erdőbénye környékét felfedező Aranyos-völgy menti túráját.

Az idei tél vélhetően leghidegebb hetén, amikor is a reggeli hőmérséklet  -18 °C és - 20 °C között volt, a túrára való előzetes bejelentkezések nagyon alacsonyak voltak. Emiatt sajnos a Zempléni Tájvédelmi Körzetben vezetett túra elmaradt, az Aggteleki Nemzeti Parkban elindult túránk, viszont 10 fő részvételével zajlott.

A Jósvafői túrán gyönyörű téli tájban, szikrázó napsütésben gyönyörködhettünk. Melengető érzés volt, a külső hideg időjárás után a Vass Imre barlangban tett sétánk a + 10 °C-fokban. A barlangtól visszafelé vezető utunk során megcsodáltuk a Tohonya fennsíkot, a békés, havas téli tájat és Jósvafő műemléki védelem alatt álló Ófaluját.

Köszönjük a résztvevők elszántságát és a lelkes részvételt!

Domán Edit

 

További cikkek ebben a kategóriában Összes
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 Én parkom

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa786827a593.JPG

Petőfi Sándor látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.

5aa64f9cf1658.JPG

Kossuth Lajos látogatása a Baradla-barlangban Én parkom

Közeleg március 15. - az Aggteleki Nemzeti Park a nemzeti ünnep alkalmából azon forradalmárjainkra emlékezik, akik annak idején látogatást tettek a Baradla-barlangban.