• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Téli túra az Aggteleki Nemzeti Parkban - Domán Edit


56a60a9f00d49.jpg

Hazánk tíz nemzeti parkjában egy időpontban – január utolsó hétvégéjén - idén már harmadik alkalommal vezettünk téli túrát. 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2016. január 23-án két túrát szervezett. Az Aggteleki Tájegységben a Jósvafőről induló – Tohonya-völgyet, Vass Imre barlangot és Tohonya-Kuriszlán fennsíkot bemutató sétáját, illetve a Zempléni Tájegységben az Erdőbénye környékét felfedező Aranyos-völgy menti túráját.

Az idei tél vélhetően leghidegebb hetén, amikor is a reggeli hőmérséklet  -18 °C és - 20 °C között volt, a túrára való előzetes bejelentkezések nagyon alacsonyak voltak. Emiatt sajnos a Zempléni Tájvédelmi Körzetben vezetett túra elmaradt, az Aggteleki Nemzeti Parkban elindult túránk, viszont 10 fő részvételével zajlott.

A Jósvafői túrán gyönyörű téli tájban, szikrázó napsütésben gyönyörködhettünk. Melengető érzés volt, a külső hideg időjárás után a Vass Imre barlangban tett sétánk a + 10 °C-fokban. A barlangtól visszafelé vezető utunk során megcsodáltuk a Tohonya fennsíkot, a békés, havas téli tájat és Jósvafő műemléki védelem alatt álló Ófaluját.

Köszönjük a résztvevők elszántságát és a lelkes részvételt!

Domán Edit

 

More articles in this category Show more
5bf69133d8abf.jpg

Geotóp napok 2018 My Park

Az Aggteleki Nemzeti Park ez év októberében, immár hatodik alkalommal is csatlakozott a Geotóp Napokhoz. Túránkról Veres Zsolt geológia- és földrajz szaktanár, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület titkára írt élménydús beszámolót.

5aa64f9cf1658.JPG

Lajos Kossuth visited the Baradla Cave in 1828 My Park

The statesman, one of our most important historical personalities, had an immense love of nature. His visit to the Baradla Cave left a lasting impact on him, as he recalled:...