• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Beszámoló: Tengerszem Szalon – 70 éves a jósvafői Tengerszem Szálló


54c4ca2eda8e1.jpg

1944. május 20-án avatták fel az egykori Mátyás király Sportszállót, mai nevén Tengerszem Szálló és Oktatási Központot. Ennek tiszteletére létrejött egy kiállítás (2014. december 31-ig megtekinthető), mely a szálló és szűkebb környezetének történetét mutatja be. A kiállítás természetesen megemlékezik Kessler Hubert egykori barlangigazgatóról is, hiszen az ő nevéhez fűződnek a 70-80 évvel ezelőtti fejlesztések, melyek kialakították a Baradla-barlang jósvafői és aggteleki fogadótérségének máig fennálló arculatát.

Székely Kinga, a Barlangtani Intézet egykori igazgatója előadásában bemutatta a jósvafői fogadótérség kialakulását ─ a Baradla felfedezésével párhuzamba állítva ─, melyre a koronát a szálló megépülése tette fel.

Az érdeklődők korabeli könyveket és folyóiratokat tekinthettek meg, és ezek másolatait lapozgathatták. A gyerekeknek a szálló falait egykor díszítő barlangi mintájú freskók alapján készített színezőkkel kedveskedtünk. Felcsendült Seress Rezső néhány, a kor hangulatát idéző dala is.

A Tengerszem Szálló mai előadójának falát egykor barlangi témájú freskók borították, melyeket vélhetően Szekula Mária, a Baradla első igazgatójának, Kessler Hubertnek a felesége festett.
A freskókból V. Litkei Krisztina készített színezőt.

Baradla-barlang A színezők letöltéséhez kattintson ide!

Jó szórakozást kívánunk hozzájuk!


A nagy érdeklődésre való tekintettel júniusban is megrendezésre kerül a Tengerszem Szalon, melynek ajánlója a továbbiakban olvasható:

Június 28.
Témája: A Herman Ottó Emlékév keretében Herman Ottó régészeti tevékenysége, kapcsolata a barlangokkal.
Előadás címe: Herman Ottó a 'bába', avagy a magyar őskőkorkutatás és barlangi régészet születése.
Az előadást tartja: Szolyák Péter, Herman Ottó Múzeum, Miskolc
(megfogható őskori kőeszközök, kőeszköz készítési bemutató)

Időpontja: 16.30
Helyszín: Jósvafő, Tengerszem Szálló és Oktatási Központ
Részvételi díj: 200 Ft/fő, 500 Ft/család

Információ: Tourinform-Aggtelek, Tel: 48 / 503-000, aggtelek@tourinform.hu

 

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.