• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Élmények a Bódva-parton


5bf2bbb7d7f5a.jpg

Sikerrel lezajlott a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás idei szezonja, amely most, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Birds without Borders - Csodálatos madárvilág határok nélkül (SKHU/1601/1.1/065)” című projektnek köszönhetően a szokásosnál is hosszabb ideig tartott. Augusztus 6-tól november 8-ig váltották egymást az ország minden tájáról érkező gyűrűzők és az őket segítő önkéntesek, akik a madártani szakmai munka mellett az érdeklődő csoportokkal is foglalkoztak.

A madárvonulás őszi időszakának vizsgálata 33 éve zajlik Szalonna és Perkupa települések határában a Bódva-parton, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az MME 4. sz. Gömör-Tornai helyi csoportja szervezésében. Az állomás munkája állandó épületek nélkül, nomád körülmények között folyik, a munkában résztvevők sátorban laknak, bográcsban főznek, a Bódvában fürdenek és a közeli karsztforrás vizét használják. Izgalmas kaland ez, de embert próbáló feladat, ha beköszöntenek a hajnali fagyok. Az Interreg pályázat jóvoltából néhány infrastrukturális beruházással sikerült kényelmesebbé tenni az Állomás segítőinek itt töltött napjait. Beszerzésre került többek között egy kis vaskályhával fűthető „modern jurta”, amely lehetővé tette a munkát a hidegebb, október végi–november eleji időszakban is. Az augusztusi napok családos érdeklődőit az ősz beköszöntével az óvodás, iskolás csoportok váltják fel, s jelentkezőkben az idén sem volt hiány. Bár néhány csapat látogatását a tervezett nap kedvezőtlen időjárása meghiúsította, ennek ellenére 43 csoport, közel 1.300 fővel vett részt madárbemutató foglalkozáson.

      

A helyszínen nyújtott programkínálat –szintén a pályázatnak köszönhetően- egy új elemmel bővült: az állomás közelében, egy bokros területen kialakítottunk egy labirintust 6 elrejtett állomással, ahová játékos madárismereti feladatok kerültek. A látogató csoportok közül azok, akik hosszabb időre érkeztek hozzánk, lelkesen bolyongtak az útvesztőben, s párosítgatták a madártollak, lábnyomok és sziluettek fotóit tollas tulajdonosaik képeivel. A projekt további részében ugyanide egy interaktív, játékos tanösvény készül, amit a következő szezonban avatunk fel, s terveink szerint még jobban szolgálja majd az élményközpontú tanulás céljait.

A tavasszal lezajlott Legyél te is madarász! című levelező vetélkedő dobogós osztályai jutalomprogramra érkeztek a gyűrűző állomásra. A szokásos hálóellenőrzés és gyűrűzési bemutató mellett kézműves foglalkozással és madárismereti játékokkal kedveskedtünk nekik, s természetesen ők is kipróbálták a bokorlabirintus útvesztőit.

Zárszóként pedig szeretnénk a bevezető út sáros dagonyájától elbizonytalanodó látogatóinkat bíztatni: az Interreg Program támogatásával a következő szezonra az út kavicsszórása is elkészül majd. Minden érdeklődő madárbarátot szeretettel várunk jövőre is –ez alkalommal már „száraz lábbal”!

V. Litkei Krisztina

A táborban készült képgalériánk ide kattintva érhető el.

A Madárgyűrűző Állomás fejlesztései a „Birds without Borders - Csodálatos madárvilág határok nélkül (SKHU/1601/1.1/065)” című projekt részeként az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósulnak meg. A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon található. Jelen írás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A cikk hivatalos változata ide kattintva tekinthető meg.

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.