• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Európai Madármegfigyelő Napok - 2012. október 6-7.


54c4c975ec46d.JPG


Európai Madármegfigyelő Napok - 2012. október 6-7.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A minden év október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes és országos rendezvénnyel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményének még többen részesei lehessenek. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.
Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.
Az EMN-en megfigyeléseket szervezett túrákon, madárgyűrűzési bemutatókon vagy akár egyénileg is lehet végezni. Ha valaki nem kíván szervezett túrához csatlakozni, a kertjében, közeli parkban vagy erdőben barátaival, családtagjaival sétálva számolja össze a látott madarakat, nevezze meg a helyszínt és a résztvevők számát, majd ezt a 3 adatot küldje el az MME központi e-mail címére (mme@mme.hu), telefon- (06-1/275-6247) vagy faxszámára (06-1/275-6267) vasárnap délután 4 óráig. Egyéni részvételével ő is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!
 


Október 6-7. Madárgyűrűzési bemutató
a Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Táborban (Perkupa és Szalonna között, a Köszvényes-kútnál)
A kétnapos madárgyűrűzési bemutató során kézközelből olyan ritka és érdekes madárfajok figyelhetők meg, mint pl. az Európa legkisebb énekesmadarainak számító királykák és ökörszemek, a máskor szinte láthatatlan, rejtőzködő erdei szürkebegyek, a kedvesen füttyögő füzikék, és nem maradhat el a sok-sok cinege és vörösbegy sem.
A tábor megközelíthető a Perkupa központjából induló Bódva-völgyi tanösvényen keresztül.
 


Október 7. Madármegfigyelő túra a Rakaca-víztározónál
A túra során a Rakaca-víztározó partját bejárva távcső és teleszkóp segítségével figyelhetjük meg a vízi-, ragadozó- és énekesmadarakat.
Találkozó: 9 órakor Meszes községnél, a Rakaca-patak víztározóhoz közelebb eső hídjánál.

További információ:
Farkas Roland
Tel.: 30/6375-149
E-mail: farkasro@yahoo.com

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.