• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Ifjú Kócsagőr Program - 2016


56efceeb3d279.jpg

Ifjú Kócsagőrök-et keres a Természetvédelmi Őrszolgálat!

Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.

A programban - a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Főváros Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága együttműködésének köszönhetően - a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a gyakorlati természetvédelem titkaival.

 

2016-ban TIÉD A LEHETŐSÉG!

Jelentkezz a programra, vegyél részt a megmérettetésben!

Legyél Te a legjobb 2016-ban, és kiemelkedő munkádat, a programhoz illő szakmai díjjal jutalmazzuk!

Részvételi szándékodat jelezd az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címen, ha

-                      18 és 24 éves életkor közt vagy és

-                      elhivatott vagy a természetvédelem iránt és

-                      szívesen tanulnál gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

PROGRAM RÉSZLETEK

Jelentkezési határidő: 2016. április 22.

Jelentkezés módja: Küldd el önéletrajzodat és motivációs leveledet az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, leveledben jelöld meg, hogy melyik nemzeti parkban szeretnél a programban részt venni, valamint van lehetőség a program teljesítésére a budapesti önkormányzati természetvédelmi őröknél is. Több nemzeti parkot is megjelölhetsz! Vedd figyelembe, hogy a választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani.

Jelentkezéssel kapcsolatos további információk:  

A jelentkezés feltétele 18-24 év közötti életkor.

A programban való részvétel önkéntes munkát jelent, mely a tapasztalatszerzést célozza meg, jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár.

Mit várunk el a program résztvevőitől?

-                     szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt

-                     átlagon felüli kitartás

-                     megfelelő állóképesség

Előny, de nem feltétel:

-                     szaktanári ajánlás

-                     dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények

-                     természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

-                     és ami még eszedbe jut, és a programhoz kapcsolódóan fontosnak tartod

 

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az „Ifjú kócsagőr” programba, a gyakornokok kiválasztása több körben történik. A programban maximum 50 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni természetvédelmi őrök mellett.

 

A program a gyakorlaton kívül, egy JÁTÉKOS MEGMÉRETTETÉS is a TERMÉSZETVÉDELMI ŐRÖK OLDALÁN.

A jelentkezések feldolgozása után, a program első fordulójába való bejutásról e-mailben értesíti a Fürge Diák a jelentkezőket, 2016 májusának első hetében. (Visszajelzést azoknak is küldenek, akik nem jutnak be az első fordulóba).

 

Az első fordulóba bejutott, kiválasztott jelentkezők területi megmérettetésen vesznek részt 2016. május második felében (Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából, május 23-27. között), az általuk a jelentkezéskor megjelölt nemzeti parkok egyikében, vagy a fővárosi önkormányzatnál. Itt kerülnek kiválasztásra az „Ifjú kócsagőr” program résztvevői.

 

Az „ifjú kócsagőr” program nyáron két hét intenzív természetvédelmi őri „terepgyakorlattal” folytatódik az adott nemzeti parkban, vagy a fővárosi önkormányzatnál.

Milyen feladatokkal találkozhatsz, milyen ismereteket szerezhetsz a két hét alatt?

-                     aktív részvétel a természetvédelmi őri feladatokban, vagyis a természetvédelmi rendészeti feladatokba való betekintés, biodiverzitás monitorozási feladatokban való együttműködés, természetvédelmi területkezelési feladatokban való részvétel, bekapcsolódás társadalmi elismertséget megalapozó, természeti nevelési, oktatási tevékenységekbe, szakmai csoportok vezetésébe

-                     a természetvédelmi őri munka szervezésének megismerése, javaslattételi lehetőség, a természetvédelmi őrökre háruló adminisztratív terhek enyhítése

-                     természetvédelmi őri munkát és a természetvédelmet népszerűsítő megjelenések, reklámok, hirdetések előkészítése

-                     kapcsolattartás az adott nemzeti park igazgatóság, és oktatási intézmények, szervezetek között (természetismereti klubok, szakkörök, speciál kollégiumok, és a többiek)

 

Amit ezen felül kínálunk:

-                     betekintés a magyarországi természetvédelmi őrök valamint a nemzeti park igazgatóságok munkájába

-                     szakmai tapasztalatszerzés

-                     szakmai gyakorlat megszerzése, gyakorlati hely biztosítása

-                     jó csapat, kellemes légkör

-                     változatos munkavégzés

-                     kiváló referencia szakmai önéletrajzhoz

-                     gyakorlati lehetőséget biztosít

A kéthetes nyári gyakorlatot az augusztus végi, nemzeti parkonkénti területi döntő zárja, majd ez követően a Kiskunsági Nemzeti Parkban szervezett 3 napos, országos döntő kerül megrendezésre, szeptember 28-30. között.

A területi döntőben az egyes nemzeti parkok, valamint a fővárosi önkormányzat legjobbjait választjuk ki, az országos döntőben ők mérik majd össze a tudásukat.

Az országos döntő 3. napján kerül sor az eredményhirdetésre.

A legjobb páros elismerése:

Matula és Tutajos díjjal és

5 napos szakmai tanulmányút a szerbiai Tara Nemzeti Parkba

http://nptara.rs/en/

 

 

Bővebb információ: www.ifjukocsagor.furgediak.hu

 

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.