• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[at]t-online[dot]hu

led1 projekt leírásaAz Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) konstrukció keretén belül, „A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló átalakításának megvalósítása az Aggteleki Nemzeti Park területén” címmel.  Jelen projekt célja, az élettelen természeti értékek és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja.

A projekt közvetlen célja a barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, valamint az érintett barlangokban kialakult lámpaflóra terjedésének minimalizálása, megakadályozása az alábbi helyszíneken:

 • A Baradla-barlang Aggteleki kivilágított szakasza
 • A Baradla-barlang Vörös-tó – Jósvafő között lévő kivilágított szakasza
 • A Vass Imre-barlang kivilágított szakasza
 • A Rákóczi-barlang kivilágított szakasza

A projekt megvalósulásának főbb közvetlen céljai között említhetjük az alábbiakat:

 • a barlang élővilágának védelme (denevérek és a barlangi képződmények védelmének biztosítása),
 • a Nemzeti Park értékeinek hatékonyabb megőrzése és jobb megismertetése,
 • hazánk Natura 2000 területekkel és fajokkal kapcsolatos vállalásának és kötelezettségének biztosítása,
 • hazánk a Világörökségi státuszhoz kapcsolatos vállalása és kötelezettsége,
 • a felhasznált villamos energia összteljesítmény csökkenése,
 • az ANPI villamos energia használat költségének csökkenése.

A projekt teljes költségvetése várhatóan: 247 496 931 Ft lesz.

Jelen projekt keretében a Baradla-barlang aggteleki, a Vörös-tó – Jósvafő közötti, továbbá a Vass Imre-barlang, illetve a Rákócz-barlang kivilágított szakaszán a díszvilágítási lámpatestek cseréje történik meg korszerű LED-es típusokra a meglévő világítási kábelhálózat érintetlenül hagyása mellett. Ezen kívül a Baradla-barlang aggteleki kivilágított szakaszán a világítási működtető áramkörök korszerűsítése is megtörténik, mely kiterjed valamennyi nyomógomb, kezelőpult cseréjére. Valamint a Rákóczi-barlangban valamennyi lámpatest esetében a lámpabekötő kábelszakasz (régi GT típusú kábel) cseréje valósul meg.

A beruházás mindösszesen 4 ha területet, 3 730 m hosszúságú barlangjáratot érint, mely 771 db hagyományos izzót tartalmazó világítási rendszer korszerű, LED technikára történő áttérését jelenti.

A projekt megvalósításának közvetlen és közvetett eredményei egyaránt lesznek. Közvetlen eredményei közé tartozik a kivilágított barlangok, illetve barlangszakaszok világítási rendszereinek energiatakarékossá válása.

A fent említett közvetlen eredmények mellett a következő közvetett eredmények valósulhatnak meg a projekt során. A korszerű világítás hatására minimalizálódhat az érintett barlangokban, barlangszakaszokban a lámpaflóra terjedése.

A LED fényforrások fényáram/felvett teljesítmény értéke miatt a felvett teljesítmény kisebb hányada alakul át hővé, nagyobb fényerő mellett, mint a hagyományos izzók esetében, mely a lámpaflóra kialakulásának nem kedvez. Ezáltal a képződmények károsodása nem következik be a megvilágítás hatására, így a barlang természeti állapota megőrizhető, az új világítási rendszernek köszönhetően a természeti állapot hosszútávon fenntartható. Az új rendszer kiépítését követően az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra újra elterjedni nem tud.

A projekt megvalósulása után az egyes helyszínek kizárólag karbantartási munkálatokat igényelnek, melynek költségei elhanyagolhatóak, így önmagában biztosítják a hosszú távú fennmaradásukat.

A jelenlegi állapot megtartása további problémát jelent arra vonatkozólag, hogy az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete fokozatosan megtiltja a hagyományos izzók forgalomba hozatalát. 2009. szeptember 1-től elsőként a 100 wattnál, 2010 őszétől pedig a 60 wattnál erősebb "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól. Ekkortól tehát kizárólag gáz kisülésű fényforrásokat (fénycső) és LED-es fényforrásokat vásárolhatunk majd az Európai Unió piacán, ezzel lehetetlenné téve a jelenlegi állapot szerinti barlangok üzemeltetését.

Az előkészítő munkálatok eredményeként elkészült a beruházást megalapozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, a kiviteli tervek, valamint összállításra került a közbeszerzési dokumentációs csomag is. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága 2010. 10. 20-án benyújtotta azt az ún. második fordulós pályázatot, melynek célja a tervezett kivitelezési munkálatok megvalósítása.