• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
 • +36 48-503-000
 • info.anp[at]t-online[dot]hu

Pillangóhatás fotópályázat


576a540e3cf66.jpg

A II. Országos Lepkész Találkozó (2016. július 7-10, Szögliget) alkalmából a szervezők fotópályázatot hirdetnek védett lepkék témában.

Pályázat szervezői: Herman Ottó Intézet, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület, Természeti Örökségünk Alapítvány, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

Pályázat célja, témaköre: A pályázat célja a hazánkban kiemelt jelentőségű, természetvédelmi oltalomban részesülő lepkefajok bemutatása, népszerűsítése, és ezáltal felhívni a figyelmet megőrzésük fontosságára. A fényképeknek a lepkéket (kifejlett állatot vagy hernyót) természetes élőhelyükön kell ábrázolniuk, a preparátumokról vagy mesterséges környezetben készült felvételek nem megengedettek.

Pályázaton résztvevő személyek: A pályázaton részt vehet minden cselekvőképes személy, amatőr és hivatásos fotós, aki a megadott részvételi feltételekkel készíti el pályázati anyagát. Kivéve a Szervező illetve a Pályázat szervezésében vagy lebonyolításában esetlegesen közreműködő természetes személyek, illetve jogi személyek tulajdonosai, tisztségviselői, alkalmazottai és mindezek közeli hozzátartozói.

Pályázat menete: Egy pályázó legfeljebb 10 db, saját maga által készített digitális fényképpel nevezhet, amelyeknek teljes felhasználási jogával rendelkeznek. A pályázaton való részvétel ingyenes, nincs nevezési vagy regisztrációs díj. Más fotópályázatokra beküldött képekkel nevezni nem lehet. Nem küldhetők be digitális módon keretezett, feliratos és dátummal ellátott képek. A kép egyes részeinek módosítása, illetve retusálása nem megengedett. Képelemek eltávolítása, hozzáadása nem megengedett, a keletkezett technikai hibák eltávolítása megengedett. A képek fekete-fehérré alakítása megengedett.

A beküldött fotók technikai követelményei:

 • 100% minőségű JPEG formátumban - Beágyazott Adobe RGB színprofillal
 • Felbontás: hosszabbik oldal min. 2500px (széles panoráma kép esetén hosszabbik oldal min. 3500px). (Az eredeti kép legalább 5, maximum 10 mpx-es lehet)
 • A pályázónak a fotók mellé rövid leírást kell mellékelni, amely tartalmazza a képek sorszámát, a faj nevét, a készítés időpontját és helyszínét, valamint a pályázó nevét, címét, telefonszámát, email-címét.

 

Egy pályázótól lehetőség szerint egyszerre várjuk a pályázati anyagot. A Szervező fenntartja a jogot, hogy a pályázat témájától jelentősen eltérő, illetve obszcén felvételeket kizárja a pályázatból külön értesítés nélkül. A pályázatban való részvétel hiányosságáért/ hibájáért, a megküldés sikertelenségéért, az internetes illetve a levelező rendszer lassúságáért, leállásáért a Szervező nem vállal felelősséget.

Beküldési határidő: 2016. június 26. éjfél!

A képeket a fotopalyazat.olt@gmail.com e-mail címre várjuk.

Pályázatok elbírálása: A beérkezett fényképeket szakmai zsűri bírálja el, a zsűritagok: Danyik Tibor (osztályvezető, Herman Ottó Intézet, Természetmegőrzési és Ökológiai Osztály), Daróczi Csaba (természetfotós), Dr. Fuisz Tibor István (Magyar Természettudományi Múzeum). A zsűri által kiválasztott 30 legjobb fénykép kerül kiállításra. Ezeken belül a zsűri 1–3. helyezettet és három különdíjast is választ.

A pályázat eredményhirdetésére 2016. július 9-én, a II. Országos Lepkész Találkozón kerül sor. A díjazott képek a találkozón, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján kerülnek bemutatásra.

Nyeremények: A Szervező a Pályázat nyerteseit elektronikus úton, email-ben értesíti 2016. július 4. 16 óráig. A nyeremények másra át nem ruházhatóak, és készpénzre át nem válthatóak.

 • I. helyezett: 2 fő részére 2 ingyenes éjszaka a Kövirózsa apartmanházban + ingyenes barlangtúra (2 fő részére a Rákóczi túrán) + Varga Zoltán: A Pannon régió élő öröksége. A Natura 2000 hálózat c. könyv + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).
 • II. helyezett: 2 fő részére 2 ingyenes éjszaka Szögligeten a Szalamandra házban + Varga Zoltán: A Pannon régió élő öröksége. A Natura 2000 hálózat c. könyv + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).
 • III. helyezett: Ingyenes barlangtúra (2 fő részére a Vörös-tói középtúrán) + Varga Zoltán: A Pannon régió élő öröksége. A Natura 2000 hálózat c. könyv + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).

 

 • I. Különdíj: Baradla monográfia c. könyv + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).
 • II. Különdíj: Varga Zoltán: A Pannon régió élő öröksége. A Natura 2000 hálózat c. könyv + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).
 • III. Különdíj: Új Magyar Füvészkönyv c. könyv I-II. kötet + ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).

 

A 30 legjobb fénykép beküldője: ajándékcsomag (Magyarország gyakori nappali lepkéi terepi leporelló; Nappali lepkék lepkekalauz; Bajor Zoltán: Budapest természeti értékei c. könyv).

Szerzői jog és adatvédelem: A pályázó a pályázaton való részvételével hozzájárulását adja ahhoz, hogy felvétele a nevének feltüntetésével ellenszolgáltatás nélkül kerüljön kiállításra az Országos Lepkész Találkozón, valamint a szervezők és a rendezvény honlapjain, a rendezvénnyel kapcsolatos kiadványokban megjelenjenek. A pályázati anyag beküldése igazolja és tanúsítja, hogy a pályázaton részt vevő elfogadja a jelen részvételi feltételeket és a beküldött felvételek a pályázó szellemi termékei, ezért korlátozás nélkül, szabadon, teljes körű joggal rendelkezik felettük, valamint a fotók felett harmadik személy semmilyen jogokkal nem rendelkezik, a képeken esetleg látható személy személyiségi jogait nem sérti. A pályázó a pályázaton való részvételével tudomásul veszi, hogy a fotók bemutatásával okozott bármely személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárulását adja ahhoz, hogy személyes adatait a Szervező a pályázat lebonyolítása céljából a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően kezelje, és azt díjmentesen és jogszerűen felhasználja, és a lebonyolítás, illetve a nyeremény felhasználása érdekében azt harmadik félnek e célból átadja. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárulását adja ahhoz, hogy a nyertes nevét, lakóhelye városának nevét és a nyerés tényét az ajándék megjelölése mellett a Szervező az internetes honlapján nyilvánosságra hozza. A pályázó bármikor visszavonhatja képeit, egy a fent említett email címre küldött levéllel. A pályázat szervezője fenntartja a jogot, hogy előzetes bejelentés nélkül módosítsa a pályázat feltételeit, illetve a lebonyolítás menetét, határidejét.

További információk a pályázatról: farkas.anna@hoi.hu Országos Lepkész Találkozó honlapja: https://sites.google.com/site/lepkesztali/

kezdőkép: nagy tűzlepke (Lycaenea dispar) Anton Klein