• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Beszámoló: Kessler Hubert Emléktúra a Baradla-barlangban


54c4ca30a3a54.JPG

A túra azokat a fejlesztéseket, változtatásokat vette sorra, amelyeket Kessler Hubert egykori barlangigazgató a Baradla aggteleki szakaszán véghezvitt. Ezek közül a legfontosabb az aggteleki szakasz első kiépítése és villanyvilágítással való ellátása.

Túránk természetesen a Denevér-ági bejáratnál indult, hiszen ennek újrafelfedezése is Kessler nevéhez kötődik. A Denevér-ág impozáns méretű előcsarnokából továbbhaladva az őskori emberek cölöpkunyhóinak nyomait fedezhették fel a látogatók. A Fekete-terem érintésével a Styxhez jutottak el az érdeklődők, majd a Hangversenytermen átsétálva, a földalatti patak medrét követve megtekinthették az egykori Csónakázótóban, ill. annak partján álló faragott cseppkőoszlopokat, melyek egy-egy nevezetes látogatónak állítanak emléket. A csónakázási lehetőség 1985-től már megszűnt a Baradlában, első kialakítása Kessler nevéhez kötődik. Kessler idejében még nem volt zenehallgatás, de hogy ne maradjanak le a vendégek erről a páratlan élményről, a Hangversenyterembe visszatérve a barlangban legelőször hallgatott zeneszámok, Bach: „D-moll toccata és fúgája”, illetve Erkel Ferenc Bánk bánjából a „Hazám, Hazám” csendült fel (ez utóbbi Simándy József előadásában).

A Fekete-teremből a Kessler által nyittatott átjárón keresztül juthattak el a túrázók a Tigris-terembe: 1940-ig a Styx medrében lehetett átjutni a Hangversenyteremből a Tigris-terembe, de az árvizek miatt valami más útvonalra volt szükség.

A túra útvonala a Tigris-teremtől megegyezett az aggteleki rövidtúráéval.

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.