• H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  • +36 48-503-000
  • info.anp[at]t-online[dot]hu

Július 31. - A Természetvédelmi Őrök Világnapja


55bb5e3abdb02.jpg

Az 1992-ben alapított, a természetvédelmi őrszolgálatok nemzetközi szakmai szervezeteként működő International Ranger Federation (IRF) 2007 óta minden év július 31-én  ünnepli ezt a veszélyekkel teli, még is gyönyörű hivatást. A mai napig 46 ország 63 szövetsége csatlakozott az IRF-hez, köztük Magyarország is.

De mit is csinálnak a természetvédelmi őrök?

Részlet a világ természetvédelmi őreinek munkáját bemutató, The Thin Green Line című dokumentumfilmből.

A természetvédelmi őrök feladatai rendkívül sokrétűek. Alapfeladatuk – a hatósági őrzés - jogszabályok szabta közhatalmi tevékenység, de emellett még az állami természetvédelem számos szakterületén is közreműködnek: pl. a biotikai adatgyűjtés, az oktatás-bemutatás, a kutatás, és egyéb természetvédelmi kezelési feladatok ellátásában. Hazán teljes területét lefedi a tíz nemzeti park igazgatóság működési területe, így a természetvédelmi őrök feladatellátása sem korlátozódik a védett területekre. A természeti értékek mellett a régészeti lelőhelyek védelmét – a világon elsők között – kapta feladatul a Természetvédelmi Őrszolgálat. Jelenleg 250 természetvédelmi őr felügyeli a 848.514 ha védett, illetve az 1.994.966 ha Natura 2000 területet, és a mintegy 60.000 régészeti lelőhelyet. A kis létszám mellé jelentős szaktudás párosul: a természetvédelmi őrök kevés kivétellel egy vagy több felsőfokú szakirányú végzettséggelrendelkeznek.Ez a létszám a feladat mértékéhez képest nagyon kevés, ezért kiemelendő a társadalmi támogatás szerepe. A természetvédelmi őrök munkáját polgári természetőrök segítik. Polgári természetőr minden magyar állampolgár, aki megfelel a jogszabályi előírásoknak, elvégzi a polgári természetőr * tanfolyamot és eredményes vizsgát tesz. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai találkoznak legtöbbet a lakossággal, tevékenységük nagyban hozzájárul a  természetvédelem megítéléséhez.

Rózsa Sándor írását a Zöld Horizont 2012. évi decemberi számában olvashatja teljes terjedelmében.

* A polgári természetőr szolgálatról a terület szerinti illetékes nemzetipark igazgatóságon kérhet információt.

 

Szomorú kötelessége is van a mai napnak. Ezen a napon emlékezünk meg azokról az őrökről is, akik a szövetség tagjaiként szolgálatteljesítés közben életüket vesztették. Az alábbi plakátra kattintva névszerint olvashatja az uóbbi 12 hónapban elhunyt 49! őr nevét.

(A halál okaként feltüntetve: Homicide: gyilkosság; Accident: baleset; Died in service: szolgálat közben életét vesztette; Drowned: fulladás; Animal: vadállat támadás)

Ha szeretne köszönetet mondani a világ természetvédelmi őreinek, kérjük, hogy az alábbi plakátok egyikével fotózza le magát, és töltse fel fotóját a Facebookra, Instagramra, vagy a Twitterre az alábbi hashtagekkel:

#worldrangersday #thingreenline #Internationalrangers #honouringrangers
 

A Kiskunsági NPI természetvédelmi ősrzolgálata vendéglátóikkal, az Aggteleki NPI őrszolgálatának munkatársaival.

 

More articles in this category Show more
5a96af6c4d800.jpg

MagtArt Arts Granary News

Two former Eszterházy estate granary buildings, one in Slovakia and one in Hungary, were renovated at a cost of 2 million Euro (2.6 million USD) by the Hungarian Aggtelek National Park and the Slovakian ALMA-Centre for the Restoration and Protection of Folk Architecture and Traditions

5ec3d69f0f654.jpg

Enyhültek a látogatás szabályai News

A védelmi intézkedések következő üteméről szóló 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján újabb könnyítések léptek életbe.